Het Diabetes Fonds ondersteunt vervolgonderzoek van Plasmacure om de behandeling van chronische voetwonden bij mensen met diabetes te verbeteren. De behandeling met koud plasma vermindert de kans op een infectie van de voetwond, of in het ergste geval een voetamputatie.

In een eerder onderzoek van het VUmc dat door het Diabetes Fonds gefinancierd is, bleek dat koud plasma de genezing van voetwonden op een veilige manier stimuleert. In dit onderzoek werd via een speciale pleister koud plasma op de voetwond aangebracht. Het koude plasma doodt de bacteriën, virussen en schimmels in de wond, zorgt voor betere doorbloeding en bevordert de groei van nieuwe huidcellen. Aan het eerdere onderzoek deden twintig mensen met diabetes mee, met chronische voetwonden van gemiddeld drie jaar oud.

Het Diabetes Fonds ondersteunt nu ook het vervolgonderzoek om de innovatieve behandelmethode met behulp van het PLASOMA-apparaat verder te ontwikkelen. Dit onderzoek is nodig om aan te tonen dat de behandeling ook bij een grotere groep mensen met diabetes werkt en om de gunstige effecten van wondgenezing verder te onderzoeken.

Wat betekent deze behandeling voor mensen met diabetes?

Mensen met chronische voetwonden zijn continu afhankelijk van thuiszorg, mantelzorg, een rollator en aangepaste schoenen om de wond te ontlasten. Deze wonden zijn lastig te behandelen en hebben een hoog risico op infectie. Als de behandeling met koud plasma aanslaat, geneest de wond in zijn geheel of grotendeels. Hierdoor krijgen mensen met chronische voetwonden hun bewegingsvrijheid weer terug. En niet alleen geneest de wond beter, maar ervaren sommige mensen minder angst over een eventuele voetamputatie in de toekomst.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Een zorgprofessional voert de behandeling uit. Hierbij wordt koud plasma direct in de wond aangebracht via een speciale ‘pad’ die met het PLASOMA-apparaat verbonden is. De behandeling duurt twee minuten per keer. Voor een goed resultaat zijn er waarschijnlijk 16 tot 24 behandelingen nodig. Het apparaat is makkelijk mee te nemen en een behandeling kan daardoor vermoedelijk in de toekomst ook bij mensen thuis. Het is nog onbekend wanneer het PLASOMA-apparaat van Plasmacure op grote schaal beschikbaar komt.

Vervolg­onderzoek voor behandeling chronische voetwonden