Wij hebben hier enkele veelgestelde vragen neer gezet. Mocht je nou nog meer tips hebben om hier te vermelden laat dit dan aan ons weten. Dan kunnen wij het aanpassen.

Alcohol en Diabetes samen gaat dat?
Als je boven de 18 jaar bent en je hebt diabetes mag je gewoon alcohol drinken. Wel is het belangrijk dat je rekening houd met een aantal dingen. Het is namelijk zo dat als je te veel alcohol drinkt je een grotere kans hebt op het krijgen van een hypo. Maar ook in de uren nadat je alcohol genuttigd hebt is het belangrijk dat je je glucosewaarde in de gaten houd. Door te eten tijdens alcohol gebruik kan je een hypo voorkomen. We zeggen altijd: ” drink met mate”. Te veel alcohol gebruik is natuurlijk voor niemand goed. Het kan je hersenen en lever beschadigen.
Wat zijn Koolhydraten?
In voeding zitten koolhydraten, dit zijn de suikers, vezels en zetmelen. Onze darmen veranderen deze in glucose. Als je diabetes hebt kan je hier extra opletten en zo een gezondere levensstijl er op na houden. Je hebt snelle en langzame koolhydraten. Het is beter om de langzame koolhydraten te nemen, dit laaat je glucosewaarde langzamer stijgen. Een voorbeeld van langzame koolhydraten zijn: – Zilvervliesrijst – Haver – Peulvruchten – Fruit – Yoghurt – Melk – Groenten – Volkoren brood – Volkoren pasta
Zit er suiker in Light Frisdranken?
Deze dranken bevatten zo’n 30 procent minder suiker, vaak word deze voor een deel of helemaal vervangen door een zoetstof.
Diabetes en alternatieve geneeswijzen.
Zodra je last hebt van diabetes zijn er mensen die hulp zoeken in de alternatieve geneeswijzen, let hier bij altijd op dat je je gezond verstand gebruikt. In sommige vallen word er gezegd dat bepaalde kruiden en of supplementen een gunstige werking op diabetes hebben. Maar of dit ook echt zo is? Overweeg je toch om de alternatieve geneeswijzen te raadplegen adviseren wij je om altijd met je eigen diabetesverpleegkundige of arts te overleggen.
Heeft Stress een werking op diabetes?
Stress kan je glucosewaarde ontregelen, het kan er van dalen maar ook zekr stijgen. Mensen met veel stress zijn vatbaarder voor diabetes.
Is diabetes erfelijk?
Bij diabetes type 2 speelt erfelijkheid zeker een grote rol. Daarnaast speelt je leefstijl, de beweging en je gewicht ook een rol.
Wat zijn bètacellen?
Bètacellen produceren de hoeveelheid insuline waar je lichaam behoefte aan heeft.
Word ik dik van insuline?
Het antwoord is duidelijk NEE. Insuline zet de koolhydraten om in een directe energie. Als dat voltooid is slaat de insuline de ongebruikte koolhydraten op als vet. Op het moment dat je een hypo zou krijgen moet je iets eten, en op het moment dat je meer eet dan verbruikt dan kan je dikker worden. Dat heeft verder niets te maken met de werking van de insuline.
Wat is een medicijnpaspoort?
Dit paspoort noemen ze ook wel de geneesmiddelenpaspoort, hier in staat informatie over de behandeling van diabetes, de medicatie die voorgeschreven is en welke zorgverleners bij jou betrokken zijn. Als je insuline mee wilt nemen in bijvoorbeeld het vliegtuig is dit wel erg handig om te hebben.

Kijk voor meer veegestelde vragen op o.a de website van het diabetesfonds, de diabetes vereniging, en anderen.