Continue glucosemeters (CGM)
Een CGM is voor mensen die diabetes type 1 hebben een uitkomst. Een glucosesensor is er in 2 soorten. De CGM maar ook de FGM (Flash glucosemeter) De CGM meet continu je waarden, terwijl de FGM je waarden past meet wanneer je de sensor scant.

De CGM bestaat uit een zender en een ontvanger. De sensor meet de glucose in het onderhuidse weefselvocht, en stuurt deze door naar de ontvanger.

De FGM bestaat uit een sensor maar als het ware geen zender. Je waarden zie je door te Flashen of terwijl je sensor te scannen. Dit kan je met een app doen maar ook met een reader.

Welke systemen zijn er op de markt?
In Nederland hebben we verschillende opties om te kiezen, alle sensoren hebben weer hun eigen werking. Dit kan je goed overleggen met je diabetesverpleegkundige, deze weet je ook de tips mee te geven waar je op kan letten, en om op deze manier voor jou de keuze een stuk makkelijker te maken.
Mocht je overigens de waarde niet geheel vertrouwen of er je twijfels bij hebben kan je altijd nog met een vinger prik zelf even controleren. Hierbij dien je wel rekening te houden met dat de sensor gemiddeld tussen de 5 en 10 minuten achter loopt.

Vergoedingen
De glucosemeters zitten in de basisverzekering, hoe dit met de sensoren zit kan per verzekering verschillend zijn. Wij raden je aan om hier over meer informatie bij je eigen zorgverzekering te vragen.