Sam (19) fietste zaterdag 200 kilometer voor het Diabetes Fonds, van Heerenveen naar Den Bosch! Daarmee inspireerde hij ook anderen die aansloten met eigen sportieve acties, en samen haalden ze al 25.172 euro op voor diabetesonderzoek.

Zaterdag precies een jaar geleden kreeg Sam te horen dat hij diabetes type 1 heeft. Hij begon op Instagram om over zijn ervaringen te schrijven en besloot toen ook een actie te starten: een lange fietstocht die hij als actie op diabeatit.nl liet sponsoren voor diabetesonderzoek.

Stevig doortrappen

Om 05:00 uur vertrokken Sam en zijn zwager Dennis in Heerenveen. Het eerste deel van de tocht hadden ze de vaart er flink in, ook niet toen ze in Flevoland veel wind tegen hadden.

Onderweg deed Sam al fietsend een radio-interview, stopte hij voor een fotoshoot voor de pers en hield hij dankzij een GPS-tracker alle aanmoedigers op de hoogte. Tijdens een langere stop beantwoordde hij op Instagram vragen over hypo’s, tegenwind, en nog veel meer.

Welverdiende Bossche Bol

Na bijna 200 kilometer en 14 uur fietsen kwam Sam aan in Den Bosch, en kon hij eindelijk genieten van een welverdiende Bossche Bol, een warm (corona proof) onthaal door familie, volgers en de pers. Op dat moment stond de actieteller, ook dankzij een handjevol andere sportieve actievoerders, op bijna 25.000 euro.

‘Laat je niet weerhouden door diabetes’

Sam is tevreden: ‘Wat een dag! Het was een hele uitdaging, maar het is geslaagd. Mijn doel is bereikt: meer aandacht voor diabetes. Ik probeer uit alles het positieve te halen. Met mijn actie wil ik anderen laten zien dat diabetes je niet moet weerhouden en je uitdagingen aan kan gaan.’

Door Sams actie is er zeker extra aandacht geweest voor diabetes, en is een prachtig bedrag opgehaald voor diabetesonderzoek. Sam en alle actievoerders: enorm bedankt voor jullie inzet!

Lees meer over de actie, de andere actievoerders en waarom een Bossche Bol op www.diabeatit.nl/sam.
Sam fietst 25.000 euro bij elkaar voor onderzoek