Een gezonde leefstijl is extra belangrijk nu je weet dat je diabetes hebt. Een gezonde leefstijl verkleint namelijk de kans op complicaties. Waar kan je nou aan denken als het gaat over een gezonde leefstijl?

Voeding is misschien niet het eerste waar je over na denkt, maar hier in kan je zeker wel winst halen. Mensen met diabetes type 2 hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit. Gezonde voeding helpt om gewicht te verliezen en kan zo helpen om het risico op diabetes type 2 te verlagen. Voor mensen met diabetes type 2 is het net als voor iedereen belangrijk om gezond te eten. De Schijf van Vijf vormt daarvoor een goede basis. De diëtist help om aanpassingen te doen waar dat nodig is. Denk dan aan bijvoorbeeld het verlagen van de koolhydraten.

Van onderstaande voedingmiddelen is met grote bewijskracht aangetoond dat er een verband is met diabetes type 2.
De volgende producten hangen samen met een verhoogd risico op diabetes type 2, probeer deze dan zoveel mogelijk te beperken:

 • Suikerhoudende sappen en frisdranken
 • Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag)
 • Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren per dag)

De volgende producten hangen samen met een verlaagd risico op diabetes type 2:

 • Volkoren graanproducten
 • Groene bladgroenten
 • Fruit
 • Koffie
 • Yoghurt

Het voedingscentrum heeft duidelijke informatie op hun website vermeld staan, klik hier voor meer informatie over de algemene voedingsadviezen bij diabetes.

Het diabetesfonds heeft een folder samen gesteld die je hier kan vinden. Wij hebben op geen enkele wijze mee gewerkt aan deze folder maar willen deze voor het diabetesfonds juist onder de aandacht brengen.

Extra tip het voedingscentrum heeft een aantal apps:
door hier te klikken kom je op de pagina van het voedingscentrum met de omschrijving van de app’s.

 • Eetmeter: online dagboek waarin je kunt bijhouden hoeveel je hebt gegeten, hoeveel voedingsstoffen je hebt binnen gekregen en of je hiervan te veel/te weinig hebt binnen gekregen. Daarnaast krijg je direct feedback hoe het aan te passen.
 • Kies ik gezond?: kies en vergelijk producten
 • Receptenapp

Bewegen is ook zeker belangrijk. Dat is natuurlijk voor iedereen gezond maar extra beweging of sporten terwijl je diabetes hebt is altijd goed.

Kijk eens op de website van kenniscentrum voor sport en bewegen, door hier te klikken kom je direct op desbetreffende website. Hier vind je meer informatie over alles wat met bewegen te maken heeft.

Op verschillende websites kan je informatie vinden over een gezonde leefstijl als je diabetes hebt. Maar het is vooral belangrijk dat je doet waar jij je goed bij voelt. Wil je hier nou meer over weten en kan je niet vinden wat je zoekt, ook voor dit soort vragen kan je terecht bij je diabetes verpleegkundige of arts.