Hypo’s en Hyper
Helaas heb je diabetes momenten waarop je een te hoge bloedsuiker of een te lage bloedsuiker hebt. Dit noemen ze ook wel Hyper(te hoog) en Hypo (te laag). Deze kunnen op den duur voor vele problemen in je lichaam zorgen, daarom is het ook van belang dat je ze optijd herkent.

In de onderstaande video legt Diederik Jekel in een minuut uit wat een hypo en een hyper is.

Doordat de hoeveelheden suiker in ons bloed constant veranderd kan je een te lage glucosewaarde hebben, dit heet ook wel een hypoglykemie, of een te hoge glucosewaarde dat heet een hyperglykemie. Daar komen de namen Hypo en Hyper dan ook vandaan.

Hoe kan je een Hypo herkennen?
Zoals hierboven aangegeven heb je bij een te lage glucosewaarde de kans op een Hypo, dit krijg je als je waarde onder de 4 mmol/l komt. Dit gebeurd vooral bij mensen die insuline gebruiken. Een hypo herken je aan de volgende klachten:
Meer zweten dan normaal
Hartkloppingen
Duizeligheid
Trillen
Snel geïrriteerd zijn en een plotseling wisselend humeur
Ongeconcentreerd zijn
Hoofdpijn
Moe zijn
Hongerig zijn

Wat moet je doen bij een hypo?
Om je zo snel mogelijk weer goed te voelen is het bij een hypo van belang dat je snel iets zoets eet of drinkt. Het beste kan je een dextrose tabletten pakken deze zit vol met druivensuiker en komt het snelst in je bloed. Je mag deze op dat moment echt wel meerdere pakken.

Als je het ernstig te pakken hebt en niet optijd handeld kan het zijn dat je je bewustzijn verliest of een epileptische aanval krijgt. Dan moet iemand gelijk 112 bellen.

Kunnen mensen zonder diabetes een hypo hebben?
Ook mensen zonder diabetes kunnen bovenstaande klachten hebben. Dit wordt reactieve hypoglykemie genoemd. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Reactieve hypoglykemie kan met een voedingsadvies en begeleiding van een diëtist worden behandeld en kan worden voorkomen door gezond en regelmatig te eten. .

Hoe kan je een hyper herkennen?
Zoals eerder aangegeven heb je bij een te hoge glucosewaarde de kans op een Hyper, dit krijg je als je waarde boven de 10 mmol/l komt. Een hyper herken je aan de volgende klachten:
Veel plassen
Veel dorst hebben en dit dorst gevoel blijft ook aanhouden
Vermoeid en Lusteloos zijn
Plotseling humeurigheid, en snel boos worden
Geen eetlust hebben
Wazig zien
Misselijk en of overgeven
Alles voelt vervelend in je lichaam

Wat moet je doen bij een hyper?
Ons lichaam wil zelf het teveel aan suiker in het bloed kwijt zien te raken, dit doen we door te plassen. Veel blijven drinken helpt daarbij. Ook beweging is goed. Als je insuline gebruikt dan moet je meestal extra insuline bijspuiten. Als de hyper steeds erger word kan je flauwvallen of in ergere gevallen in coma raken. Bij een ernstige hyper kan je ademhaling ook naar aceton ruiken, bel dan gelijk 112.

De gevolgen van hypo’s en hypers.
Het is niet erg als je een enkele keer last hebt van een van bovenstaande, maar als dit te vaak gebeurd is het toch verstandig om dit met je huisarts of diabetesverpleegkundige te overleggen. Want dan kunnen zij kijken of er voor jou iets moet veranderen.

Bronvermelding: Dit artikel is met goedkeuring van het diabetesfonds geschreven. Een deel van hun tekst is hier in verwerkt.