Diabetes type 2
Diabetes type 2 is een ziekte die er langzaam in sluipt, ons lichaam kan de glucosewaardes niet meer goed regelen doordat er te weinig insuline in het lichaam is. Ons lichaam reageert hier ook niet meer op dit noemen ze ook wel insulineresistentie. Diabetes type 2 komt op alle leeftijden voor. Bij dit type diabetes werkt onze alvleesklier steeds minder goed, en je zal zien dat sommige mensen een flinke aanpassing in hun leefgewoontes moeten doen.

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?
Je kan erg vermoeid zijn.
Je ervaart dat je een droge mond hebt.
Je hebt last van je ogen, denk dan aan wazig zien.
Je hebt last van infecties.
Je hebt veel last van blaasontstekingen en urineweginfecties.
Je gaat vaker plassen.
Je drinkt veel meer dan normaal.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen, deze lijken in het beginsel veel op de symptomen van diabetes type 1. Ook hierbij raden we je aan om contact op te nemen met de huisarts hij of zij kan je hier verder bij helpen.

Wat is de behandeling?

Het is ook bij diabetes type 2 de bedoeling dat je bloedglucosewaardes zo dicht mogelijk bij de normale waardes komen. Dit kan je doen door te beginnen met enkele aanpassingen in je leefgewoontes. Denk dan aan bijvoorbeeld:
Je voeding aanpassen, gezonder en opletten op de koolhydraten.
Je kan meer gaan bewegen. Bewegen is natuurlijk altijd gezond.
Je kan last hebben van overgewicht als dit het geval is probeer dan om weer een zo gezond mogelijk gewicht te krijgen.
Je bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen.

Je zal medicatie krijgen, vaak zijn dit eerst tabletten en later ook insuline.
Omdat ons lichaam steeds minder insuline aanmaakt zal de behandeling ook regelmatig worden bijgesteld. Dit om het zo prettig mogelijk te houden.

Helaas kan je niet altijd voorkomen dat je diabetes type 2 zal krijgen, ook hier geld dat erfelijkheid en ouder worden een grote rol spelen.
Wel is het zo dat je kans op diabetes type 2 groter word wanneer:
Je een ongezonde leefgewoonte hebt.
Je te weinig in beweging bent.
Je last hebt van overgewicht.

Soms kan medicijngebruik ook een rol spelen. Je merkt niet altijd dat je diabetes type 2 hebt, de klachten zijn vaak langdurig en kunnen ook andere oorzaken hebben. Daarom is het altijd raadzaam om contact met je huisarts op te nemen. Zodra bij jouw diabetes is vastgesteld zal de huisarts je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner of een diabetesverpleegkundige. Deze word dan jouw aanspreekpunt op het gebied van diabetes. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk dat je een verwijzing krijgt naar een andere specialist als dit nodig mocht zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld de oogarts, een neuroloog, de dietist of andere.