Mensen die last hebben van diabetes kunnen ook minder behoefte hebben aan seks, dit komt door dat ze problemen ervaren met klaarkomen, of pijn hebben tijdens de seks. Naast dit alles speelt vermoeidheid ook een rol, en laten mensen zich snel door hun angst beinvloeden.

Hoe komt het nou dat je minder zin hebt in seks vraag je je vast af. Dit komt vaak door dat je energie erg verminderd en je hierdoor dus ook vermoeid bent. Bij een te hoge glucosewaarde zal je dit zelfde probleem ervaren.

Pijn bij het vrijen
Helaas is het bekend dat vrouwen met diabetes pijn kunnen ervaren tijdens de seks, dit kan onder andere komen door dat de vagina minder vochtig word. Dit is uiteraard niet altijd het geval. Schimmelinfecties kunnen ook een rol spelen. Doordat bacteriën en schimmels makkelijker om de hoek komen kijken heb je hier iets meer kans op. Maar al met al is dit niet altijd het geval.

Mannen kunnen te maken krijgen met erectieproblemen. Dit kan voortkomen door schade aan bloedvaten en zenuwen. Helaas hebben mannen door een te hoge glucosewaarde in de urine sneller kans op infecties aan de eikel en voorhuid. Maar ook hier geld dat dit lang niet altijd het geval is.

Orgasme problemen
Er word vaak verteld dat je te maken kan krijgen met orgasme problemen, maar voor zover bekend hebben vrouwen met diabetes niet vaker een probleem dan vrouwen zonder diabetes. Bij mannen kan de gevoeligheid van de penis minder worden, waardoor ze minder makkelijk kunnen klaar komen. Het kan op dat moment helpen om bijvoorbeeld de penis stevig vast te houden en langer te stimuleren. In sommige gevallen kan het zijn dat een man droog klaar komt, dit wil zeggen dat er geen sperma naar buiten komt. Je zal je afvragen waar deze dan blijft, maar deze komt in de blaas terecht. Dit heeft verder geen enkele gevolgen en is niet schadelijk.

Al met al is het belangrijk dat jullie beide van de seks blijven genieten, want ondanks de diabetes kan het altijd nog heel plezierig zijn. Soms vraagt het wat extra aandacht, maar hier weten jullie zelf wel een draai in te vinden. Psychische factoren als faalangst, relatieproblemen en een negatief zelfbeeld hebben ook invloed. Probeer er geen probleem van te maken, blijf elkaar aanraken en probeer eens op andere manieren te vrijen.

** Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Het diabetesfonds heeft in samenwerking met andere partijen een mooie folder ontwikkeld. Wij hebben hier zelf geen invloed op maar willen deze wel voor het diabetesfonds en hun partners promoten. Klik hier voor deze folder.