Andere type diabetes.

Diabetes type 1 en type 2 zijn de meest voorkomende soorten. Naast deze 2 zijn er nog een aantal verschillende type diabetes. We bespreken er enkele hier onder.

1. Prediabetes
Bij prediabetes reageert je lichaam minder goed op insuline. Je zit hier in een soort van voorfase van het type 2. Je glucosewaardes zijn iets hoger dan normaal, maar niet zo hoog dat je diabetes hebt. In dit stadium is het wel mogelijk dat je lichaam al schade oploopt, denk dan aan bijvoorbeeld je ogen of hart en bloedvaten. Het is daarom dan ook van belang dat je optijd behandeld word, zodat het niet overgaat naar diabetes type 2. Als je op tijd actie onderneemt door een gezondere levensstijl aan te nemen is het mogelijk dat je glucosewaardes weer normaal worden.

2. Zwangerschapsdiabetes
Hier hebben we het over een tijdelijke type diabetes. Bij dit type diabetes hebben zowel moeder als kind een verhoogde kans, deze zal dan ook gelukkig weer overgaan na je bevalling. Doordat je lichaam normaal gesproken tijdens de zwangerschap extra insuline aanmaakt zal je hier geen last van krijgen, maar in sommige gevallen gebeurd dit niet waardoor er te veel suiker in je bloed zal blijven zitten. Tijdens de controle bij de verloskundige zal dit ook opgemerkt worden en zij zal je dan ook doorverwijzen zodat je op de juiste manier in de gaten gehouden word, en waar nodig dus ook de juiste behandeling zal krijgen.

Wanneer loopt je meer risico op zwangerschapsdiabetes?

Als een van je ouders, of naaste familieleden diabetes type 2 hebben.
Als je eerder last hebt gehad van zwangerschapsdiabetes.
Als je voor de zwangerschap al last van overgewicht hebt.
Als je PCOS hebt.
Als je glucosesuiker te hoog is, al vanaf het begin van je zwangerschap.
Als je van Arabische, Noord Afrikaanse, of Hindoestaanse afkomst bent.

Bij de verloskundige zullen ze je hierbij altijd extra controleren.

3. Neonatale diabetes
Dit type diabetes krijgen mensen al in de eerste 6 maanden van het leven. Deze vorm van diabetes moet dan ook anders behandeld worden dan type 1. Dit type kan worden behandeld met tabletten en zal het leven voor de mensen een stuk makkelijker en dus prettiger maken. Deze tabletten blijken ook te werken in de zenuwen en spieren, maar ook in de hersenen. Waardoor de prestaties zichtbaar verbeteren.

4. MIDD
De volledige naam is: Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Deze vorm van diabetes word door de moeder overgedragen en is ook erg zeldzaam. Vaak duurt het even voor dit type diabetes ontdekt word, waardoor je helaas al enkele jaren last hebt van gehoorverlies. In het begin zal je voldoende hebben aan tabletten, maar later zal insuline spuiten nodig kunnen zijn.

5. MODY
De volledige naam is: Maturity Onset Diabetes of the Young. deze vorm van diabetes begint vaak tussen de 10 en 25 jaar alleen deze zal ook later pas ontdekt kunnen worden. Voor dit type diabetes zijn meedere behandelingen mogelijk. Je hebt diverse varianten van MODY namelijk:

MODY 1 en 3 bij dit type moet je vaker plassen en heb je meer dorst en is je glucosewaarde meestal hoog.
MODY 2 dan heb je vrijwel geen klachten en word deze bij toeval ontdekt.
MODY 5 bij dit type kan je ook last hebben van cysten in je nieren of afwijkingen aan geslachtsdelen en of urinewegen.

Meestal word dit type behandeld met tabletten die zorgen dat je bètacel meer insuline gaat afgeven. Soms is het dat je op later als nog insuline zal moeten gaan spuiten.

6. LADA
De volledige naam is: Latent Autoimmune Diabetes in Adults. Dit type is een vorm van diabetes type 1. Dit type ontwikkelt zicht langzamer en hierdoor kunnen mensen gelukkig langer zonder insuline spuiten.